Датум објављивања: 14.09.2020

15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе

 

Ове године први пут славимо 15. септембар као празник – леп, можда најлепши празник:  Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

У историји Срба и Србије 15. септембар је дан пробоја Солунског фронта и та историјска чињеница се не може и неће мењати, нити ико жели да ту било шта промени установљењем новог српског празника; напротив, 15. септембар као Дан српског јединства, слободе и националне заставе тој историјској чињеници још и доприноси, чешћим помињањем, незабораваљањем.

Установиљење Дана српског јединства, слободе и националне заставе било je на предлог председника Републике Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић поводом овог празника је изјавио:   

– Чињеница да су у српској војсци, која је пробила солунски фронт и у до тада невиђеном напредовању ослободила сав словенски југ, уз Србе из Србије били и Срби добровољци из свих других српских крајева и области на Балкану, па добровољци из Европе и Америке, као и Срби који су били присилно регрутовани у аустроуграску војску па првом приликом пребегли у српску, на најувјерљиви начин нам казује и показује колико је велика и снажна српска слога и зато је овај празник заиста велики и лијепи Дан српског јединства, слободе и националне заставе. У овој првој години празник ће се обиљежити свечано и радно, уз истицање народних и државних застава на државним и зградама локалне самоуправе у Србији и Српској, а у Бањој Луци ће 15. септембра, послије састанка Предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић са министром одбране Републике Србије Александром Вулином у Палати Републике Српске, бити на Тргу српских владара свечано уручење реплика српских ратних застава, које ће министар Вулин уручити Предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, и потом свечана академија „Похвала српском народу“. Лично, овај празник доживљавам и као круну вишегодишњих настојања руководства Србије и руководства Републике Српске да покажу колико су Срби с лијеве и десне стране Дрине у културно-историјском смислу и суштински: један народ једне културе, једног језика и писма, једне вјере и будућности.