Датум објављивања: 29.03.2019

Судије заборављају да је Република Српска старија од њиховог Уставног суда БиХ!

 

          Уставни суд Босне и Херцеговине је, разматрајући захтјев девет делегата Вијећа народа Републике Српске за оцјену уставности члана 2 став 1 Закона о Дану Републике Српске, поново оспорио 9. јануар као Дан Републике Српске.

          У саопштењу Уставног суда БиХ-ха-ха прецизира се да одредба Устава Републике Српске која гласи: “На основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар се утврђује као Дан Републике”, није у складу са чланом I/2 Устава БиХ, чланом II/4 Устава БиХ у вези са чланом 1.1. и чланом 2.а) и ц) Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације и чланом 1 Протокола број 12 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода те чланом VI/5 Устава БиХ.

          – Оспорена одредба је укинута и одређено је да престаје да важи наредног дана од дана објављивања одлуке у Службеном гласнику БиХ – саопштено је агенцији СРНА из Уставног суда уз истицање да се не искључује и не ограничава надлежност Народне скупштине Републике Српске да распише референдум о томе ког ће се датума прослављати Дан Републике Српске.

            Предсједник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић пожурио је да за Тв Н1 радосно изјави шта је и како одлучнио његов орган, те још радосније додао:

            – И наредног дана та ће одредба престати да важи!

           Правни експерт академик Витомир Поповић у изјави за Срну каже да нема основа да Уставни суд БиХ мења историјске чињенице као што је Дан Републике Српске, јер за то није надлежан.

           – Датум Републике Српске је настао пре формирања Уставног суда БиХ. Сигурно је да одлуку Уставног суда БиХ не треба спровести у Републици Српској – рекао је академик Поповић.

            Председница Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић је на данашњу одлуку Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике Српске, рекла да је тај суд још једном доказао да се при одлучивању руководи политичким, а не правним критеријумима, те да је у потпуности преузео улогу коју је у прошлости имао ОХР.

          – Нажалост, ова одлука Уставног суда БиХ додатно ће нарушити, ионако крхко поверење грађана Републике Српске у ову институцију којој, очигледно, дневни ред у највећој мери диктира политичко Сарајево – навела је Цвијановић у писаној изјави достављеној Танјугу.

          – Уз неоспорну историјску чињеницу да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, за институције Републике Српске је обавезујући суд и њених грађана, који су на референдуму убедљивом већином одлучили да ће Дан Републике и убудуће бити обележеван тога дана када када је, уосталом, Република Српска и формирана – навела је предсједница Цвијановић и додала: – Чињеница да се Уставни суд БиХ, у којем седе стране судије, бави питањем празника, а БиХ није у стању да направи ни најмањи помак напријед, па чак ни да формира власт након проведених избора, говори о њеном општем стању. (…) О окрњеном суверенитету БиХ говори и само постојање страних судија, а већ много пута је доказано да се они воде политичким жељама налогодаваца, а не словом Устава.

           Дакле, најкраћи одговор г. Кнежевићу, предсједнику УС-а БиХ-а, је: 

           – И наредног дана (и свих потом) та одредба НЕЋЕ престати да важи!